Kult

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök

Kult är ett svenskt skräckrollspel som gavs ut 1991 av Äventyrsspel. 1993 översattes spelet till engelska och publicerades av Metropolis. Andra och tredje engelska utgåvan gavs ut 1996 respektive 2001 av franska 7th Circle med licens från Paradox Entertainment och hade undertiteln "Beyond the Veil". Dark Horse Commics gav ut en serie i fyra delar baserad på spelet. Ett samlarkortspel, Kult - samlarkortspelet, gavs också ut.

Spelvärld

Handlingen i Kult utspelar sig i nutid. Spelvärlden är en kopia av den verkliga världen där människor lever ovetande om sanningen. Verkligheten (som karaktärerna i rollspelet uppfattar den) är en lögn, uppbyggd av ett väsen, Demiurgen, som har försvunnit. Demiurgen byggde spelets verklighet, men om det var för att skydda karaktärerna eller för att hålla dem fångna är inte känt. Demiurgen härskade över spelets karaktärer i Metropolis - urstaden - en mörk samling platser som sömlöst avlöser varandra över hela jorden. Utanför Metropolis bereder sig den levande Jorden, Gaia, ut sig med sina ändlösa vildmarker.

Med sig hade Demiurgen även sina arkonter - olika aspekter av en helhet, som efter sin herres försvinnande kämpar om makten över mänskligheten sinsemellan såväl som mot Astaroth - Demiurgens mörka tvilling och härskare över Inferno - och dennes dödsänglar. Som om detta inte räcker finns det flera andra varelser som nu ser sin chans för att greppa, vad de ser, sin beskärda del av makten. Liktorer, nefariter, razider med sina underhuggare plågar eller hjälper mänskligheten baserat på sina egna agendor.

Samtidigt rämnar Illusionen och mänskligheten börjar vakna ur sin dvala. Människan som hållits fången och ovetande om sin potential ser nu delar av verkligheten. Många dras ner i galenskap av sanningen medan andra reser sig upp ur askan och tar sin rättmätiga plats som de kraftfulla varelser de egentligen är.

Kult behandlar många religiösa frågor och ger en mörk bild av verkligheten där människor en gång var gudar men nu är slavar. Kult baserar sig på bland annat kabbalah, gnosticism och en stor dos av mesopotamisk och sumerisk teologi.

Kritik

När Kult först gavs ut blev det genast kritiserat av såväl politiker som religiösa samfund. Uppståndelsen runt rollspelet ledde till att flera affärskedjor i Sverige inte bara tog bort Kult från butikshyllorna utan även slutade saluföra rollspel i allmänhet.

Kult har i debatten ofta använts som ett skräckexempel på vad ett rollspel är eftersom det innehåller mycket droger, ockultism, sex och våld. Detta gäller speciellt med tanke på att dessa ämnen tas upp på ett sätt som inte anses lämpligt för en yngre publik.

Se även artikeln: Moralpanik

Lista över utgivet material

Utgivet av Äventyrsspel (svenska)

Utgivet material av Metropolis Ltd. (och som inte tidigare givits ut av Äventyrsspel)

Utgivet material av 7th Circle (och som inte tidigare givits ut av Äventyrsspel)

Utgivet av Dark Horse Comics

  • Kult - Serietidning, 4 nummer och ett samlingsnummer med alla fyra delar.