Mutant: År Noll

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök
Mutant: År 0 logo

Mutant: År Noll är en helt ny vision av Mutant, ett av Sveriges mest klassiska och älskade rollspel. Spelets nu utspelar sig närmare katastrofen, innan någon egentlig civilisation har byggts upp. Istället vilar den postapokalyptiska världens öde tungt på spelarnas axlar. Ska de välja att ge sig ut i den dödliga Zonen på jakt efter sitt ursprung, satsa på att utveckla sin bosättning eller förfalla till inbördes strider i kampen om makten över en liten bit land? Rollspelet är skapat och utgivet av Fria Ligan

Spelvärlden

Mutant: År Nolls värld är betydligt närmare "Katastrofen" än Äventyrsspels Mutant (1984) och Järnringens Mutant: Undergångens arvtagare där befolkningen trots allt har lyckats ordna någon slags civilisation. I Mutant: År Noll börjar spelarna i princip från just noll. En miserabel skara mutanter som hankar sig fram på ruinens brant ledda av en gammal och sjuklig åldring, enkelt kallad Den gamle.

Det är nu upp till spelarna att försöka bygga upp en dräglig tillvaro genom att ge sig ut i det förödda landet för att leta förnödenheter och kanske hjälp. Ytterligare en skillnad är det finns ett metaspel i form av att rusta upp deras boplats, Arken, och skydda den mot alla hot som väntar utanför.

Regelsystem

Medan tidigare Mutant-versioner har använt sig av det klassiska BRP har Fria Ligan skapat ett eget system som tagit inspiration från moderna rollspel. Medan BRP förlitar sig mycket på tärningskast och en SL som har skapat färdiga äventyr och kampanjvärld så är Fria Ligans system för Mutant: År Noll lite mer av en sandlåda där SL och spelarna samarbetar och målar upp sin egna värld att eftersom spelet fortlöper. Det finns dock en "metaplott som SL kan använda sig om för att pö-om-pö ge spelarna ledtrådar om hur man hamnat där man hamnat.

Redan 2010 gav Tomas Härenstam ut ett konverteringsverktyg, Version Noll, till de äldre regelsystemen där en del ideér sedan kommer att användas i Mutant: År Noll.

Utgivet material

Trailers

Externa länkar

Fria Ligans officiella hemsidan]