Rösten från forntiden

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök
Rösten från forntiden
DoD rösten från fortiden Fram.jpg
Framsida
Information
Produktserie: Drakar och Demoner
Utgivare: Äventyrsspel
Utgivningsår: 1986
Konstruktion: Torsten Alm, Lars Hellström
Redigering: Anders Blixt, Olle Sahlin
Produktion: Klas Berndal
Originalframställning och kartor: Stefan Thulin
Illustrationer: Nils Gulliksson, Stefan Thulin
Framsida: Alan Craddock

Rösten från forntiden är ett äventyr till Drakar och Demoner Expert, det första äventyret som släpptes specifikt till Expert.

Synopsis

När äventyret börjar är spelarna på vandring och har slagit läger för natten, när ett spöke uppenbarar sig. I livet var han Sir Valland de Klochard, en ung ädling med anspråk på rikets tron. I fruktan för attentat från politiska motståndare stal och gömde Sir Valland kungaskatten. Det hade han emellertid inget för, eftersom han snart hanns upp av utsända mördare, vars ledare dödade honom och med ond magi band hans själ - just till den plats där rollpersonerna har slagit läger 400 år senare. Sir Vallands spöke ber dem finna den stav som användes vid ritualen - den bröts i tre delar, vilka gömdes på olika håll i landet. Endast genom att sammanfoga de tre stavdelarna kan förbannelsen brytas, och Sir Valland få frid.

Rollpersonerna får veta att de tre stavdelarna sannolikt finns på tre olika platser: kungarnas gravtempel, slottet El Nhassiv, som tillhör samma ätt som Sir Vallands mördare, samt den mystiska Falkön. Dessa tre platser utgör skådeplatsen för tre deläventyr, vilka rollpersonerna kan ta sig an i fri ordning. Spöken, trollkarlar, orcher, zombies och forgyor är några av de faror som väntar längs vägen.

Kultur & geografi

Rösten från forntiden tilldrar sig i ett land vars namn inte nämns. Kuststaden Faltrax utgör en sorts utgångspunkt, och kom senare att införlivas i kampanjvärlden Ereb Altor. Faltrax placerades i landet Kardien i västra Ereb. Namnen i äventyret är oftast germanska (Aldorg Zeen) eller romanska (Belgandar Seline), men till exempel slottsnamnet El Nhassiv klingar vagt arabiskt.

Viktiga SLP

Nya varelser

Trivia

  • Torsten Alm och Lars Hellström skrev äventyret medan de gick sista året i gymnasiet. Efter skolan väntade värnplikten, och under den här tiden speltestades äventyret och man lade sista handen vid detaljerna. På första sidan tackas deras befäl kapten Ulf Toll ("för att han lät oss spela ifred")[1], men det är inte enda hänvisningen. Under äventyrandet i slottet El Nhassiv kan rollpersonerna finna en bok med titeln "Tolls fördömda män". I den beskrivs "en trevlig och snäll armékapten som i slutet av boken blir tokig och skickar sina stackars soldater rakt in bland fiendens bågskyttar".

Omslag

DoD rösten från fortiden Fram.jpgDoD rösten från fortiden Bak.jpg

Referenser

Noter

  1. Säfström & Wilhelmsson, 2015 s.33

Tryckta källor