Symbaroum

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök

Symbaroum är ett rollspel som utspelar sig i och omkring det väldiga Davokar, i en del av världen där civiliserade nykomlingar slåss om utrymmet med traktens barbariska lokalinvånare. Samtidigt ruvar en ondska i skogarna och nykomlingarnas oförsiktiga framfart riskerat att väcka den till liv.

Koncept

Målet med regelsystemet är att det ska vara roligt och enkelt att spela, och att striderna ska bli spännande utan att fastna i detaljer. En typisk strid ska inte behöva ta mer än 30 minuter att klara av. Att skapa en rollperson från grunden tar också i runda slängar en halvtimme första gången.

Ett bärande drag i regelverket är att spelarna slår alla slag så att spelledaren får fokusera på gestaltning och på att hålla igång den större berättelsen. Det finns tre typiska scener i spelet: strid kommer att innebära mer av tärningsrullande och taktiska diskussioner medan problemlösning (så som att undersöka en mordplats) blir en mix av rull- och rollspel. Rent sociala utmaningar (som att övertala en barbarhövding att det ligger i hennes intresse att hjälpa rollpersonerna att utforska ett slukhål på klanens område) blir mer renodlade rollspelssituationer.

Inspiration

Symbaroum kan sägas vara en sorts moget Drakar och Demoner då regelverket växt fram under kampanjer i Ereb Altor. Även spelets tema (natur mot civilisation) växte fram i eget spel i Nargurs djupa skogar. En anekdot i sammanhanget kan vara att projektet skämtsamt och internt kallades ”Drakar & Seniorer” innan vi hade givit det namnet Symbaroum.

Inspiration kommer såklart också från många andra håll, vi står på jättars axlar i skapandet. Läxor – både bittra och söta – kommer från arbetet med våra tidigare spel Mutant: Undergångens arvtagare och Coriolis, i form av både egna insikter och feedback från fans. Så här i efterhand kan vi därtill ana ett inflytande från Warhammer Fantasy Roleplay (karaktärsdragens roll, korruption) och noterar en smula White Wolfs Vampire och Werewolf i hur förmågor och krafter fungerar.

En del tankar från Dungeons & Dragons olika utgåvor går att känna igen: exempelvis har ärevärdiga D&D0, Basic Set, liksom Symbaroum en enkel mekanik för slag direkt mot karaktärsdrag vid hanterandet av situationer som inte är strid. Symbaroums ritualer har saker gemensamt med hur ritualer fungerar i Dungeons & Dragons 4th edition, som verktyg för problemlösning. Slutligen bör väl nämnas att Symbaroum delar ett par drag med spelet Apoc World, främst kanske i det att spelarna slår alla slag samt när det gäller hur spelledaren ska agera i äventyrslandskap.

Utgivet material


I pdf-format