Uppdrag i Mos Mosel

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök
Uppdrag i Mos Mosel
noframe
Framsida
Information
Produktserie: Mutant
Utgivare: Äventyrsspel
Utgivningsår: 1984
Konstruktion: Michael Petersén, Gunilla Jonsson
Illustrationer: Nils Gulliksson

Bakgrund

Uppdrag i Mos Mosel är ett äventyr till Mutant (1984) – grundregler. Det medföljde i boxen och fungerar som introduktionsäventyr för Mutant. Äventyret är skrivet av Michael Petersén och Gunilla Jonsson, och illustrerat av Nils Gulliksson.

Synopsis

Obs: Innehåller spoilers.

Rollpersonerna, som inte känner varandra sedan tidigare, ser en affisch utanför Finnegans Bar i Hindenburg, som uppmanar dem att kontakta affärsmannen Nicholas fon Rijn. När de har anlänt Rijnska Palatset och träffar fon Rijn får de höra om den lilla byn Mos Mosel som ligger i Pyrisamfundets södra delar. fon Rijns leverantör av allehanda artefakter från den närbelägna förbjudna zonen, Wolf, har upphört att leverera och har inte kunnat nås. fon Rijn skickade då inspektören Jerry Gaxy till Mos Mosel, men inte heller han har hörts av, och enligt polisen i byn har han heller inte synts till där. Det har också talats om mystiska försvinnanden i byn. Därför önskar fon Rijn att rollpersonerna beger sig till Mos Mosel, undersöker vad som har hänt med Wolf och Gaxy, och avlägsna eventuella hinder för fon Rijns handel.

Rollpersonerna tar sig således till Mos Mosel, varav större delen av vägen med flodbåt. Under den återstående fotvandringen kan de råka ut för diverse slumpmässiga möten.

Väl framme i Mos Mosel får rollpersonerna ägna sig åt visst detektivarbete för att ta reda på vad som har hänt Wolf och Gaxy. Wolfs hus är förbommat och avspärrat av polisen. Bemötandet från byborna är ömsom argsint, avvaktande, vänligt och misstänksamt. Det framgår snart att flera bybor har försvunnit i omgångar. De har varit borta i en veckas tid, och sedan de kommit tillbaka har de varit fåordiga och ovänliga. I själva verket är det ett Dråparträd som ligger bakom det hela, och de återvändande personerna är dråparträdets Lil. Wolf är död, och Jerry Gaxy sitter halvt ihjälsvulten i polisens tukthus. På ett eller annat sätt, fredligt eller annat, får rollpersonerna en bild av vad som har hänt, och spåren leder till den förbjudna zonen.

Biobunker VII byggdes under 2010-talet med syfte att producera biologiska vapen som den Nordiska Försvarsalliansen och det Sovjetiska Kejsardömet använde i kriget mot Tyskland. Efter krigets slut fortsatte produktionen i hemlighet. Snart tappade man kontrollen över ett dråparträd som hade tagits fram, och inom några dagar hade det dödat alla människor i bunkern. En döende forskare lyckades förgifta trädet. Efter flera hundra år grodde dock ett nytt frö i trädet. Ett nytt träd växte upp, och kunde snart producera egna Lil. Dråparträdets mål är att förgöra allt annat liv på jorden, och det tar sig an sin uppgift metodiskt. Efter att Mos Mosel klarats av tar dråparträdet sikte på Hindenburg.

Bunkerns huvuddator är intakt och motsätter sig naturligtvis Dråparträdets plan, men vågar inte vidta några åtgärder eftersom trädets Lil då kommer att kapa datorns strömförsörjning. Huvuddatorn är alltså en potentiell allierad för rollpersonerna.

Biobunkern innehåller flera Lil, diverse ledtrådar, intressanta artefakter och naturligtvis Dråparträdet. Det är beläget på en plattform mitt i en bassäng, och bevakas av flera Lil. Dessutom kan trädet gripa sina motståndare med sina grenarmar och försöka bita dem.

Om rollpersonerna överlever och lyckas besegra dråparträdet tas de emot med öppna armar av Nicholas fon Rijn, som på stående fot erbjuder dem anställning som problemlösare". "Han har faktiskt ett uppdrag till åt dem, om de accepterar..."

Viktiga SLP

Trivia

  • Äventyret sägs ha hämtat inspiration från AD&D-modulen Against the cult of the reptile god, som har klara beröringspunkter med Mos Mosel och dess plötsligt förändrade invånare. Namnet Jerry Gaxy lär i alla händelser vara en homage till Gary Gygax, som skapade Dungeons & Dragons tillsammans med Dave Arnesen.
  • I ett vaktrum i Biobunker VII kan rollpersonerna hitta en karta med sexkantiga rutor på. "Kartan verkar vara något slags spel". När Target Games startades var fokus inte alls rollspel, utan krigs- och konfliktspel.

Innehåll

Omslag

Mutant 1984 Mos Mosel.jpg