Dalahaar (grundregler)

Från Svenska rollspel
Version från den 24 maj 2016 kl. 09.49 av Garsjo (Diskussion | bidrag) (Text om folkslag)

Hoppa till: navigering, sök
Dalahaar
noframe
Omslag
Information
Produktserie: Dalahaar
Utgivare: N/A
Utgivningsår: 2008
Text och regelsystem: David Gårsjö
Ideér: David Gårsjö, Emil Käld
Illustrationer: David Gårsjö, Emil Käld

Information

Dalahaar är ett svenskt rollspel som utspelar sig i en fantasy värld med tydliga referenser till österländsk mytologi.

Bakgrund

Regler

Regelsystemet baseras på T20 för färdighetsslag och liknande. Som i många andra spel ska man slå under eller lika med ett värde, men i vissa fall slår man också mot ett motståndsvärde. Då ska tärningsresultatet också vara högre än motståndsvärdet. För skadeslag i strid används T6.

Skapande av rollperson

Tillvägagångssätt för skapande av RP

Egenskaper

Egenskaperna är fem till antalet: Fysik, Motorik, Sinnen, Insikt, Närvaro. Varje egenskap har ett passivt och ett aktivt värde. Det aktiva värdet är det man ska slå under eller lika med för att lyckas. Det aktiva värdet är summan av egenskapens passiva värde och det passiva värdet för en av de andra fyra egenskaperna. På så vis binds egenskaperna ihop och påverkar varandra. Det passiva värdet går mellan 1 och 6. Det används främst som motståndsvärde, dvs. ett värde man måste slå över för att lyckas. Som exempel kan man behöva slå över någons passiva värde i Sinnen för att lyckas smyga, samtidigt som man inte får slå över sitt eget värde i färdigheten Lönndom.

Folkslag

De folkslag som spelarna kan välja bland är samtliga människor. Här listas rubrikerna till de kapitel där respektive folkslag beskrivs: Qazaner – Sultanens stolta söner Itaner – De okuvliga bohemerna Dadarer – Öknens nomader Brojaner – Bergens rödmän Tinizier – Västerlandens furstar Kodo – Djungelns barn Rustigoter – De kultiverade barbarerna Skalldri – Matriarkens ättlingar Ghurer – Höglandets väktare Dimirer – Havets frihetsdyrkare

Yrken

Det finns sju yrkesgrupper med tre yrken i varje. Yrket avgör vilka färdigheter rollpersonen börjar med, och kostnaden för att köpa nya. Handel: Bonde, Hantverkare, Köpman Lärdom: Ingenjör, Läkare, Skriftlärd Sjöfart: Fiskare, Pirat, Sjöfarare Strid: Krigare, Riddare, Slagskämpe Underhållning: Gycklare, Trubadur, Poet Undre världen: Lönnmördare, Smugglare, Tjuv Vildmark: Jägare, Rövare, Vägvisare

Färdigheter

Det finns totalt 27 färdigheter. Färdighetsvärdet (FV) baseras på det aktiva värdet för en viss egenskap, plus färdighetens bonus, som kan gå upp till 10. Max för FV är dock 19.

Monster och djur

De flesta monster och djur som förekommer i Dalahaar är helt och hållet påhittade av författarna, även riddjur, husdjur och boskap. Som exempel kan nämnas riddjuret chiguri eller den enorma dhurgen. Bland de mäktigare varelserna finner man djinner.

Omslag

Dalahaar Fram.jpgDalahaar Bak.jpg