Skillnad mellan versioner av "Eon"

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök
(Utgivet material)
Rad 1: Rad 1:
 +
[[Kategori:Rollspel]]
 
'''''Eon''''' är ett svenskt [[rollspel|fantasyrollspel]] med hög detaljrikedom i både regler och i spelvärlden, som kallas [[Mundana (kampanjvärld)|Mundana]]. Första versionen släpptes 1996 och den senaste - den fjärde - släpptes 2014.
 
'''''Eon''''' är ett svenskt [[rollspel|fantasyrollspel]] med hög detaljrikedom i både regler och i spelvärlden, som kallas [[Mundana (kampanjvärld)|Mundana]]. Första versionen släpptes 1996 och den senaste - den fjärde - släpptes 2014.
  

Versionen från 4 november 2016 kl. 11.51

Eon är ett svenskt fantasyrollspel med hög detaljrikedom i både regler och i spelvärlden, som kallas Mundana. Första versionen släpptes 1996 och den senaste - den fjärde - släpptes 2014.

Sexsidiga tärningar används för framgångsslag och en hundrasidig tärning används för framslumpning av händelser. Spelet gavs ut av av Neogames 1996-2014, och sedan 2014 av Helmgast.

Reglerna påminner mycket om dem som används i Neogames andra rollspel Neotech och Viking. Spelet har hittills getts ut i grovt räknat fyra upplagor med små skillnader mellan varje upplaga. Till spelet har det släppts många moduler som till exempel äventyr, kampanjmaterial och böcker med regeltillägg. Några unika företeelser är spelets höga dödlighet, att termen "vandöda" ersatt det normala "odöda" samt att spelet har ett "vetenskapligt" förhållningssätt till magi.

Regelsystem

Reglerna bygger på ett system där nästan enbart den vanliga sexsidiga tärningen (t6) används - de enda undantagen är vissa tabeller då 100-sidiga (t100) och tiosidiga (t10) tärningar används. De flesta slag är så kallade Ob-slag, obegränsade slag. Det bygger på att varje sexa som kommer upp vid ett slag slås om med två nya tärningar och på så vis finns det ingen övre gräns för slaget. Detta gör att även den bäste alltid kan misslyckas samt att det är möjligt att orsaka stor skada även med ett litet vapen. Det resulterar dock i att många tärningar ofta måste slås.

Färdigheterna har oftast ett värde mellan 5 och 20 och det normala färdighetsslaget slås med Ob3t6 (tre stycken obegränsade sexsidiga tärningar) där slaget måste hamna under det aktuella färdighetsvärdet för att lyckas med en handling. För att försvåra eller förenkla slag tas helt enkelt en tärning bort eller läggs till det normala slaget.

Rollpersonsskapande

I Eon har varje rollperson ett antal grundegenskaper (Styrka, Tålighet, Rörlighet, Personlighet, Psyke, Vilja, Bildning, Syn och Hörsel). Alla värden genereras slumpmässigt genom att slå tre sexsidiga tärningar per grundegenskap. De har även karaktärsdrag (Tro, Aggression, Generositet, Amor, Lojalitet, Heder, Rykte och Tur) som kan ha värden mellan 3 och 18. Dessa kan slås fram eller väljas fritt, men tur och rykte har fasta startvärden. Rollpersonens bakgrund är också, till viss mån, framslumpad genom händelser, nackdelar och egenskaper i tabeller som slås fram under skapandet. Bakgrunden påverkar hur välbärgad eller fattig rollpersonen är i början av spelet.

Ett yrke väljs och framgångsslag slås mot tre relevanta grundegenskaper. Beroende på hur många slag som lyckades delas ett antal erfarenhetspoäng ut. Dessa kan sedan fördelas mellan de färdigheter som är relaterade till yrket. Ett antal poäng kan också användas för valfria färdigheter, och ibland ger slag på bakgrundstabellerna extra poäng att spendera.

Stridssystem

Stridssystemet i Eon präglas av detaljrikedom. Skadereglerna och stridsreglerna kan också bli relativt komplicerade med alla tilläggsregler.

Oftast slås ett antal sexsidiga tärningar mot värdet i den aktuella stridsfärdigheten och om slaget går under värdet i färdigheten lyckas anfallet. Modifikationer i form av addering och subtrahering från slagen och ökning eller minskning av antalet tärningar läggs sedan utanpå beroende på situation - här anser flera att systemet kan bli komplicerat om alla valfria regler används. Skadan avgörs genom att slå ett visst antal sexsidiga tärningar. Därefter slås träffytan fram och man avgör den exakta skadan med hjälp av en tabell.

Mundana

Folkslag i Mundana

  • Människor finns i en rad olika färger och former, inklusive folkslag med grönaktigt skinn och simhud mellan tårna.
  • Alver blir mycket äldre än människor. Det finns diverse olika stammar som är mer eller mindre vänligt sinnade. De flesta av alvstammarna avskyr dvärgar.
  • Dvärgar lever primärt i fästen i bergen, är bra på att handskas med metall och har helst fötterna på fast mark. Olika dvärgklaner är olika krigiska eller fredliga.
  • Tiraker kan sägas vara Mundanas motsvarighet till orcher, men skiljer sig bland annat från dessa då tirakerna inte är onda.
  • Misslor är små söta varelser i barnstorlek som sägs ha skapats från blommor av en mäktig alvkonung. Kraggbarbarer försvarar gärna misslor med sina liv, och drakar är vänligt ställda till dem.

Utgivet material

Eon I

Eon II

Eon III

Eon IV

Romaner