Fria Ligan

Från Svenska rollspel
Version från den 31 augusti 2021 kl. 11.21 av Akessmik (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Fria Ligan
noframe
Information
Verksamhet: Spelutvecklare (roll- och brädspel)
Varumärken: Fria Ligan, Spindelkungen
Verksamhetsår: 2011 -
Kända produktserier: Mutant: År Noll, Svavelvinter, Drakar och Demoner

Fria Ligan AB är ett svenskt förlag och spelstudio som ger ut rollspel och böcker.

Förlaget grundades efter att Järnringen lade ner verksamheten i april 2011. Fria Ligan övertog i samband med Järnringens avveckling utvecklingsarbetet och rättigheterna till rollspelet Svavelvinter samt fortsatte arbetet med science fiction-rollspelet Coriolis på licens från Paradox Interactive.

Svavelvinter - Rollspel i Erik Granströms Trakorien släpptes 2012 och byggde på Erik Granströms fantasyromaner om den femte konfluxen.

Spelet om Morwhayle bygger på serietecknaren och författaren Peter Bergtings romaner om Morwhayle och lanserades som ett instegsrollspel för nybörjare och yngre spelare.

2014 gav Fria Ligan med licens under licens från Paradox Entertainment ut Mutant: År Noll en ny version av det klassiska svenska postapokalyptiska rollspelet Mutant som först gavs ut 1984 av Äventyrsspel. Spelet innehöll texter av bland annat rollspelsveteranen Anders Blixt och författaren Anders Fager, som skrev en serie noveller som utspelar sig i samma värld. I september utannonserades en engelsk utgåva av spelet i samarbete med brittiska förlaget Modiphius Entertainment.

Under 2014 startade även Fria Ligan ett nytt förlag, Spindelkungen, där man hjälper oberoende rollspelskapare att ge ut sina produkter.

2018 slogs Järnringen ihop med Fria Ligan vilket gör att rollspelet Symbaroum nu ges ut av Fria Ligan.

Under sommaren 2021 tog man även över rättigheterna till Drakar och Demoner.

Priser och utmärkelser

Svavelvinter valdes till årets rollspel 2012 av tidningen Fenix läsare och vann Guldgnomen för årets rollspel 2012 av rollspelsbloggen Boningen.

Spelet om Morwhayle valdes till årets rollspel 2013 av tidningen Fenix läsare och vann Guldgnomen för årets rollspel 2013 av rollspelsbloggen Boningen.

Fria Ligan vann Guldgnomen för årets rollspelskonstruktör 2011, 2012 och 2013.

Mutant: År Noll valdes till årets rollspel 2014 av tidningen Fenix läsare.

Utgivna produkter

Rollspel

Böcker

Externa länkar

Fria Ligans officiella hemsida