Samlarkortspel

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök

Samlarkortpel (engelska: Trading Card Games, TCG eller Collectible Card Games, CCG) är en blandning av kortspel och samlarbilder. Varje spelare använder en egen specialkomponerad kortlek med vilken han eller hon spelar mot andra spelare. Samlarkortspel förenar organiserat turneringsspel jämförbart med bridge eller poker med samlande av till exempel hockeybilder. Vissa åtråvärda kort kan vara värda tusentals kronor.

Spelmekanism

De flesta av spelen är dueller mellan två spelare, men det förekommer även spel lämpade för flera spelare, antingen i lag eller alla mot alla. Spelen går i regel ut på att på ett eller annat sätt göra slut på sin motspelare genom att förbruka motspelarens energier (mana, blood, skadepoäng) eller besegra motspelarens varelser (demoner, monster, vampyrer, stridsvagnsarméer). Centralt i de flesta spel är en eller annan form av resurshantering. Spelarens länder (fabriker, planeter, magiska träd) producerar resurser som kan användas för att köpa (leja, frambesvärja, bygga) olika varelser och det gäller för spelaren att använda sina resurser klokt för att få ut så många varelser som möjligt i spel.

Historik

Det första samlarkortspelet brukar allmänt anses vara "The Base Ball Card Game" som publicerades i USA 1904. Genren populariserades dock inte förrän Magic: The Gathering släpptes av Wizards of the Coast år 1993. "Magic" som det brukar kallas i folkmun är fortfarande ett av de allra mest populära samlarkortspelen.

Samlarkortspel utgivna av Target Games