Mutant Chronicles

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök

Mutant Chronicles är ett svenskt rollspel utgivet Target Games AB (numer ägs rättigheterna till spelet av Paradox Entertainment) i två utgåvor (1993 respektive 1997) och är en vidareutveckling av Mutant R.Y.M.D. Spelets projektnamn var Valkyria Force.

2006 skaffade sig svenska COG Games (Center of Gravity Media Group) rättigheter från Paradox Entertainment att ge ut rollspelet i en omgjord nyutgåva, men då de ännu inte lyckats ge ut en nyutgåva förlorade de rättigheterna 2009. Med licens från Paradox Entertainment startade Modiphius Entertainment 2014 en Kickstarter-kampanj som finansierade den tredje utgåvan av spelet som kommer att nå spelarna under 2016-2017.

Mutant Chronicles logga

Spelvärld

Spelet utspelar sig i en mörk och avlägsen framtid där Jorden har reducerats till en skövlad öken. Större delen av mänskligheten har spridits till Venus, Mars, Merkurius, Luna (Månen) och asteroidbältet.

Under århundradena som gått har traditionella nationer och stater omformats och gått samman i storföretag, så kallade megakorporationer: Bauhaus (tyskinspirerat), Capitol (amerikanskinfluerat), Mishima (japanskt tema), Imperial (brittiskinspirerat) och Cybertronic (teknologicentrerade). Alla megakorporationer har egna arméer som strider för deras resurser.

De andra stormakterna i universumet är:

  • Kartellen som fungerar som en medlare och oberoende mellanhand mellan megakorporationen, de tillhandahåller även den väpnade styrkan Doomtroopers som består av de främsta krigarna megakorporationerna kan erbjuda.
  • Brödraskapet - en fanatiskt religiös organisation som kämpar mot Den mörka legionen.
  • Den mörka legionen är mänsklighetens svurna och eviga fiende. Deras mäktiga arméer, bestående av bland annat nekromutanter (odöda krigare skapade från mänskliga kroppar), strider mot människan på alla platser hon kan hittas, på slagfältet såväl som i det civila livet i städerna genom manipulation, förtröstan, galenskap och sjukdomar.

Den mörka legionens herravälde inleddes när mänskligheten satte sin fot på Nero - en påhittad tionde planet bortom Plutos kretsbana - där de fann en katedral. När de gick in i katedralen bröt de av misstag "The First Seal of Repulsion", en tunn cirkel gjord med salt. Inuti hittades en mystisk järnplatta. När den berördes frambringades Den mörka legionen till vårt universum, och med den Den mörka symmetrin.

Den mörka symmetrin påverkar datorer och andra elektroniska apparater och gör att de inte fungerar pålitligt, vilket ledde till att teknologin som människan använde var tvungen att förändras. Den mörka symmetrin gör även överljushastigheter möjliga genom att använda specifika punkter i rymden, liknande maskhål.

Viktiga, återkommande SLP

Spin-offs

Bräd- och kortspel

Samma värld som i rollspelet används även i samlarkortspelen Doomtrooper och Dark Eden samt brädspelen Kampen om citadellet, Blood Berets och Domedagens hjältar.

Romaner

En romantrilogi med namnet The Apostle of Insanity som utspelar sig i Mutant Chronicles värld publicerades av Penguin Books för att förbättra varumärket och vidga rollspelarnas perspektiv.

Figurspel

Target Games själva gav ut figurspelet Warzone som utspelar sig i samma kampanjvärld som Mutant Chronicles. Tennfigurer gjordes av Heartbreaker och såldes separat i blisters och kartonger.

Fantasy Flight Games har utvecklat ett samlarfigurspel som utspelas i Mutant Chronicles-universumet. Det gavs ut 2008. I april 2009 meddelade Fantasy Flight Games man avbryter utgivningen av spelet.

Prodos Games genomförde en lyckad gräsrotsfinansiering för att ge ut Warzone Resurrection under 2013.

Film

En action/sci-fi film, med bland andra John Malkovich, Thomas Jane, Ron Perlman, Devon Aoki, Sean Pertwee och Benno Furmann i rollerna, The Mutant Chronicles, hade premiär under 2008 i Ryssland och 2009 i USA. I Sverige utgavs filmen på DVD 2009.

TV- och datorspel

Doom Troopers till Super Nintendo (SNES) och SEGA Mega Drive.

Mutant Chronicles: Warzone Online är ett påbörjat men aldrig utgivet MMO (Massively Multiplayer Online) till PC.

Mortificator - Planerat PC-spel som lades ner innan utveckling påbörjats.

Serietidning

Golgotha - Serietidning i 4 delar som gavs ut i Sverige i tidningen Magnum.

Utgivet material

Utgivet av Äventyrsspel

Ges ut av Modiphius Entertainment under 2015/2016

Fysiska tillbehör till 3:e utgåvan

Acclaim Comics och Top Dollar Comics

  • Golgotha - Serietidning i 4 delar, samlingsnummer samt Sourcebook