Orch (folkslag)

Från Svenska rollspel
Hoppa till: navigering, sök
Orch (Illustration: Nils Gulliksson)

Orcher är ett folkslag som återkommer i många rollspel. Främsta anledningen till dess "popularitet" är att de har en framträdande roll i J.R.R. Tolkiens böcker och mytologi.

Första framträdande i svenska rollspel: Sinkadus 1 från 1983.

Grundläggande information

Orcherna tillhör gruppen svartfolk tillsammans med folkslag som svartalfer och resar. De ses som ett relativt primitivt folk som har ett samhällsskick baserat på styrka och erövringar. En orch som fällt många motståndare, skaffat sig många troféer samt har ärren att backa upp det med har högre rang.

I en del rollspel så påverkas orcherna, och andra svartfolk, negativt av att vistas i solljus, om det är rent fysiskt eller om de helt enkelt inte trivs i solljus är ingen som egentligen vet.

De lever i stammar eller större klaner.

I Drakar och Demoner har orcher magiker - benmän - vilka även fungerar som religiösa ledare.

Hemvist

Orchernas hemvist är i princip platser som de erövrat och ansett bovärdiga. De är nomadiska i sin natur och orchläger kan finnas överallt. Större klaner har en tendens att bosätta sig i stora gruvkomplex eller övergivna/erövrade dvärgstäder.

I Drakar och Demoner 5.0, som utspelar sig i Chronopia, har svartfolket en annan status och lever sida vid sida med andra folkslag.

Utseende

Det skiljer sig lite mellan olika rollspel- Men generellt beskrivs de som kraftiga humanoider med mörk eller svart hud, röda ögon samt har huggtänder och klor. De klär sig i kläder och rustningsdelar från fallna motståndare och kan se rätt brokiga ut.

I en del samhällen smyckar de sig med ringar i näsa och öron samt har tatueringar.

Uppträdande

Orcherna är av naturen ett aggressivt folk och är enligt andra folkslag själviska, grymma och våldsamma.

Undergrupper av orcher

Kända orcher

Se även